Terug

Nieuws

Twee nieuwe e-health modules voor jeugd met autisme

In de nationale E-healthweek kondigen we graag aan dat we weer twee nieuwe behandelmodules voor kinderen en jongeren met autisme in onze digitale omgeving hebben staan. De nieuwe modules zijn: 'Ik ben Speciaal' en de ToM-e training. Lees er hieronder meer over of bekijk het filmpje.  

Ik ben Speciaal

‘Ik ben Speciaal’ is een psycho-educatieprogramma voor kinderen en jongeren (10 tot 16 jaar) met autisme. Via het programma krijgt de jongere beter zicht op autisme en leert het een plek te geven. De jongere leert dat autisme één van de vele eigenschappen is die hem of haar tot een unieke en speciale persoon maakt. Centraal onderdeel van het programma is dan ook dat de jongere in “Ik ben Speciaal” zijn/haar eigen ‘avatar’ (digitaal zelfportret) maakt. Door de verschillende modules te doorlopen, bouwt de jongere de unieke kenmerken van die avatar op, zowel de uiterlijke als de innerlijke eigenschappen van de avatar (zoals waar je goed in bent, wat je beste intelligentiesoort is, etc). Aan het eind van het programma krijgt ook het autisme een plaats in het geheel van kenmerken van de avatar. In de verschillende modules krijgt de jongere informatie door middel van korte teksten, leuke filmpjes, visuele oefeningen, en vooral veel oefeningen.

Peter Vermeulen, werkt voor Jouw Omgeving (het digitale platform waar Yulius mee werkt voor E-health) en vertelt meer over het programma in dit filmpje: https://vimeo.com/194810223 >

 

ToM-e training: superheldentraining voor kinderen met autisme

De ToM-e training is een blended behandeling voor kinderen met een autismespectrumstoornis. De ToM-e helpt kinderen om hun sociale gedrag te verbeteren, doordat ze samen met avatar ToM een 'superheldentraining' volgen. De training bestaat uit acht wekelijkse groepsbijeenkomsten, aangevuld met online oefeningen: de missies. Tijdens elke groepsbijeenkomst oefenen de kinderen vaardigheden binnen een bepaald thema, bijvoorbeeld: 'Kijken vanuit iemand anders: wat zou de ander leuk vinden?'. Dit doen ze aan de hand van verhalen, sprookjes, spelletjes en rollenspellen. Na iedere bijeenkomst wordt er thuis samen met ouders verder geoefend door het uitvoeren van een missie in Jouw Omgeving. Bij het afronden van een missie worden kinderen beloond met een gadget voor avatar ToM. Met de ToM-e training leren kinderen dus op een leuke en interactieve manier hun sociale gedrag te verbeteren!